We are the Czempiń

Festiwal na wypasie!
19 czerwca 2016

 

W niedzielę Czempiń miał swoje święto. Po raz drugi z kolei odbył się w naszym mieście Festiwal Wieprzowiny! Było wielkie gotowanie, były degustacje, były gry i zabawy, był kabaret, był koncert, były tańce, były nagrody. Słowem: atrakcji co niemiara, a wszystko od wczesnych godzin popołudniowych aż do późnej nocy. Na Rynku stanęła scena plenerowa, a pod nią stoiska uczestników konkursu kulinarnego i stoły zastawione smakołykami mięsnymi do degustacji. Na trawie rozłożono plansze i rekwizyty do zabaw dla najmłodszych. Było więc co robić. Nic dziwnego, że na frekwencję nie można było narzekać. Dla każdego coś miłego. Jedni degustowali, inni tańczyli — równowaga kaloryczna została zachowana. A było co degustować, oj było! Na samo wspomnienia cieknie ślinka: wędliny, kiełbasy, rolady, mięsiwa na wszelakie sposoby przyrządzone, a nawet wypieki robione na pysznych skwarkach. Dookoła Rynku rozchodziły się piękne aromatyczne zapachy gotowanej i przyrządzonej strawy. Na pewno z Festiwalu nikt głodny nie wyszedł. Podobno nie tylko wytrawni smakosze, lecz również niejadki byli zadowoleni. Nic dziwnego, jadło przygotowywali prawdziwi fachowcy — lokalni restauratorzy i kucharze, a także uczestnicy Konkursu Kulinarnego. Konkurentów oceniało jury złożone m.in. z Pana Burmistrza, organizatorów Festiwalu, Sylwii Biały (finalistki programu Hell's Kitchen). Uczestnicy konkursu otrzymali nagrody ufundowane przez Fundację Promocji Mięsa Wieprzowego.

 

Zwyciężyli przedstawiciele sołectwa Borowo, drugie miejsce zdobyli reprezentanci sołectwa Donatowo, na podium uplasowały się też gospodynie z sołectwa Słonin. Czwarte miejsca zajęły ex aequo przedstawiciele sołectw: Zadory, Gorzyce i Gorzyczki-Stary Gołębin. A w tle przygrywała muzyka, bowiem na scenie brylowała Agnieszka Szymańska z działającego przy Centrum Kultury Czempiń tercetu wokalnego Acolada. Potem była okazja do masażu brzucha: na scenie pojawił się Kabaret z Konopi i ubaw był po pachy. Gdy za mikrofony chwycił zespół Long & Junior, rozkołysana rytmem disco widownia przeszła do jeszcze aktywniejszego trybu spalania kalorii. Ostatnim punktem programu była zabawa taneczna z zespołem Amigo Band — takich tańców czempiński rynek dawno nie widział! Pogoda też idealnie dopisała. Cieplutko, słoneczko, a gdy wydawało się, że lunie deszczem, spadło raptem parę kropli (podczas gdy w Kościanie lało jak z cebra!).

 

Słowem: Festiwal na pełnym wypasie!

 

Impreza została sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i budżetu Gminy Czempiń. Organizatorem był Krajowy Związek Grup Producentów Rolnych, zaś współorganizatorami czempińska Grupa Razem zrzeszająca producentów trzody chlewnej oraz Czempińskie Centrum Kultury.

 

 

W.Szymkowiak